Usein kysyttyä

Tärkeä osa HS-taudin (hidradenitis suppurativan) hoitoa on hankkia sairaudesta mahdollisimman paljon tietoa. Alla on usein kysyttyjä kysymyksiä HS-taudista.

Avaa kaikki
Tarttuuko hidradenitis suppurativa?

Ei, hidradenitis suppurativa eli HS-tauti ei tartu. Vaikka kyse on ihotaudista, hidradenitis suppurativa on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus ja johtuu immuunijärjestelmän häiriöstä. 1, 2, 3, 4

Voidaanko hidradenitis suppurativa parantaa?

HS-tautia ei voida parantaa, mutta tauti ei välttämättä pahene ajan myötä. Uusiutuminen on kuitenkin taudille ominaista, joten asianmukainen hoito on tärkeää. 5, 7, 8

Miten usein hidradenitis suppurativan pahenemisvaiheita voi esiintyä?

HS-tauti voi oireilla eri tavoin eri ihmisillä. Siten myös pahenemisvaiheiden määrä voi vaihdella. Lievimmät HS-taudin oireet voivat muistuttaa pieniä kyhmyjä tai mustapäitä, kun taas vaikeampaa tyyppiä sairastavilla saattaa olla uusiutuvia absesseja eli märkäpesäkkeitä. 1, 3, 4

Paraneeko hidradenitis suppurativa jos lopetan tupakoinnin?

Valitettavasti HS-tautia ei voida parantaa. Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että HS-tautia esiintyy useammin tupakoitsijoilla ja että tupakointi näyttää laukaisevan HS-taudin tai pahentavan sitä. On kuitenkin olemassa näyttöä siitä, että tupakoinnin lopettaminen saattaa lievittää HS-tautia. 5, 7, 9, 10

Onko syövän ja hidradenitis suppurativan välillä yhteys?

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että syöpäriski on 50 % suurempi HS-tautia sairastavilla kuin muulla väestöllä. Potilailla on raportoitu ihon okasolusyöpää, suun alueen syöpää ja maksasyöpää. 1

Vähentääkö laihduttaminen hidradenitis suppurativan pahenemisvaiheita?

Ei ole vahvistettu, että hidradenitis suppurativa johtuisi lihavuudesta tai aiheuttaisi sitä. Tutkimustulokset osoittavat, että HS-taudin ja ylipainon välillä on yhteys ja että taudin vaikeusaste suurenee lihavuusasteen myötä. 1, 4, 6

Jos sinulla on ylipainoa, laihduttaminen saattaa parantaa yleisterveyttäsi. Keskustele vaihtoehdoista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Onko hidradenitis suppurativa perinnöllinen? Olenko voinut periä sen vanhemmiltani tai voiko se periytyä lapsilleni?

Tutkimuksissa on todettu, että alttius HS-tautiin on perinnöllinen. Itse asiassa 30 prosentilla sairastavista tautia esiintyy suvussa. 1

Voinko uida ja urheilla hidradenitis suppurativasta huolimatta?

HS-tauti vaihtelee yksilöllisesti, ja sitä sairastavat voivat harrastaa eri liikuntamuotoja voinnistaan riippuen. Kysy neuvoa ihotautilääkäriltä, jos sinua mietityttää, millaista liikuntaa voit harrastaa. Ihotautiliitosta saat myös apua aiheeseen.

Voidaanko hidradenitis suppurativa todeta verinäytteestä?

Ei voida, HS-taudille ei ole yleisesti hyväksyttyä diagnostista verikoetta.

Voiko hidradenitis suppurativan aiheuttamien paiseiden ja märkäpesäkkeiden hajua lievittää mitenkään?

HS-taudin aiheuttamien iholeesioiden hajua voidaan lievittää paikallisesti käytettävillä antiseptisillä aineilla. Keskustele vaihtoehdoista ihotautilääkärin kanssa.

Onko vaatetuksella merkitystä HS-taudin hillitsemiseksi?

Vaatetus ei erityisesti auta hillitsemään HS-tautia. Kannattaa kysyä ihotautilääkäriltä siitä, mikä soveltuisi sinulle parhaiten HS-taudin sijainnin ja vaikeusasteen perusteella. Yleensä löysät puuvillavaatteet ovat parempia kuin keinokuituiset, villaiset tai tiukat vaatteet.

Viitteet:

 1. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.

 2. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. Teoksessa: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8. painos, New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. s 947–959.

 3. The British Association of Dermatologists. Hidradenitis Suppurativa. Luettavissa osoitteessa http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/hidradenitis-suppurativa. Katsottu joulukuussa 2018.

 4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.

 5. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Luettavissa osoitteessa http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Katsottu joulukuussa 2018

 6. Kurzen H, Kurokawa I, Jemec GB, et al. What causes hidradenitis suppurativa? Exp Dermatol 2008;17:455–456; discussion 457–472.

 7. NHS Choices. Hidradenitis suppurativa. Luettavissa osoitteessa http://www.nhs.uk/conditions/hidradenitis-suppurativa/Pages/Introduction.aspx. Katsottu joulukuussa 2018.

 8. Revuz J. Hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009;23:985–998.

 9. Dufour ND, Emtestam L, Jemec GB. Hidradenitis suppurativa: a common and burdensome, yet under-recognised, inflammatory skin disease. Engl J Med 2014;90:216–221.

 10. Vazquez BG, Alikhan A, Weaver AL, et al. Incidence of hidradenitis suppurativa and associated factors: a population-based study of Olmsted County, Minnesota. J Invest Dermatol 2013;133:97–103.

 11. Zouboulis CC, Desai N, Emtestam L et al. European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015; 29:619-644.

FI-HUM-200040/12.2020