Hidradenitis suppurativan oireet

HS-tautia ymmärtää paremmin hankkimalla tietoa taudin oireista. Tällä sivulla on tietoa HS-taudin eri muodoista sekä kuvia hidradenitis suppurativasta.

HS-tautia luullaan usein infektioksi, joten oikean diagnoosin saaminen voi viivästyä. 1 Ihotautilääkärit arvioivat hidradenitis suppurativan oireita ja löydöksiä usein Hurley-arviointiasteikon avulla. Hurley-asteikko luokittelee HS-taudin sen kliinisen vaikeusasteen perusteella. 1

Lievissä tapauksissa hidradenitis suppurativa aiheuttaa yksittäisiä paiseita, kivuliaita kyhmyjä ja märkää erittäviä pesäkkeitä kainaloissa, nivusissa, rintojen alla, pakaroissa tai sisäreisissä. Kyhmyt ovat usein aluksi kiinteitä ja herneenkokoisia ja usein sairautta saatetaan virheellisesti luulla akneksi. 6, 1, 7

Keskivaikeissa tapauksissa hidradenitis suppurativa aiheuttaa uusiutuvia paiseita useilla alueilla. Tauti voi myös aiheuttaa arpimuodostusta, jos se on oireillut pitkäaikaisesti tai toistuvasti samassa kohdassa. 6, 1, 7

Vaikeissa tapauksissa hidradenitis suppurativa aiheuttaa laajalle alueelle levinneitä paiseita ja märkäpesäkkeitä, jotka voivat olla kivuliaita ja kehittyä syviksi nestettä kerääviksi ihon alla yhdistyviksi märkäonteloiksi. Kyseiset ihoalueet voivat puhjetessaan erittää epämiellyttävän hajuista märkää. 6, 1, 7

Samanaikaisesti hidradenitis suppurativan kanssa esiintyy usein myös muita sairauksia, niin sanottuja liitännäissairauksia. Näitä voivat olla muun muassa masennus, akne, metabolinen oireyhtymä, Crohnin tauti, spondylartropatiat, pyoderma gangrenosum ja okasolusyöpä. 8, 7, 9, 10, 11

HS-tauti ei välttämättä etene (eli tauti ei pahene ajan mittaan). Joissakin tapauksissa tauti voi kuitenkin uusiutua ja muuttua vaikeammaksi ajan myötä. Näin ollen on ensiarvoisen tärkeää, että hidradenitis suppurativa diagnosoidaan ja asianmukainen hoito aloitetaan mahdollisimman varhain. 2, 3, 4, 5 Oireista kannattaa puhua ensimmäiseksi ihotautilääkärille, jotta hän voi tehdä tarkan diagnoosin.

On tärkeää keskustella HS-taudista lääkärin kanssa avoimesti ja rehellisesti. Hidradenitis suppurativa ei ole kovin tunnettu tauti, joten on suositeltavaa, että esität kaikki mahdolliset oireet ja kysymykset ihotautilääkärille (dermatologille). Ihotautilääkärin vastaanotolla -osiossa on tietoa ja vinkkejä avuksi keskusteluun ihotautilääkärin kanssa.

Etupuoli

Hurley-aste III

Laajalle levinneitä paiseita ja useita toisiinsa yhteydessä olevia onteloita (fisteleitä) koko tulehtuneella alueella sekä arpimuodostusta. 1, 2 Myös epämiellyttävän hajuista eritevuotoa saattaa esiintyä. 2

Lisätietoja

Hurley-aste III

Laajalle levinneitä paiseita ja useita toisiinsa yhteydessä olevia onteloita (fisteleitä) koko tulehtuneella alueella sekä arpimuodostusta. 1, 2 Myös epämiellyttävän hajuista eritevuotoa saattaa esiintyä. 2

Lisätietoja
Klikkaamalla kuvaan merkittyä kehonosaa, näet kuvia lievistä, keskivaikeista ja vaikeista hidradenitis suppurativan asteista kyseisillä alueilla.

Viitteet:

 1. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.
 2. Revuz J. Hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009;23:985–998.
 3. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Luettavissa osoitteessa http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Katsottu elokuussa 2013.
 4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
 5. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. Teoksessa: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8. painos, New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. s. 947–959.
 6. Zouboulis CC, Desai N, Emtestam L, ym. European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015;29:619-644.
 7. Dufour DN, Emtestam L, Jemec GB. Hidradenitis suppurativa: a common and burdensome, yet under-recognised, inflammatory skin disease. Postgrad Med J. 2014;90:216-221.
 8. Fimmel S, Zouboulis CC. Comorbidities of hidradenitis suppurativa (acne inversa). Dermatoendocrinol. 2010; 2:9-16.
 9. Onderdijk AJ, van der Zee HH, Esmann S, ym. Depression in patients with hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013;27:473-478.
 10. Canoui-Poitrine F, Revuz JE, Wolkenstein P, ym. Clinical characteristics of a series of 302 French patients with hidradenitis suppurativa, with an analysis of factors associated with disease severity. J Am Acad Dermatol. 2009;61:51-57.
 11. Sabat R, Changwangpong A, Schneider-Burrus S, ym. Increased prevalence of metabolic syndrome in patients with acne inversa. PloS One 2012;7:e31810.