Ruokavalio ja elämäntavat

Yleisenä neuvona hyvinvointiin pidetään tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion noudattamista, jotta pysymme terveinä ja elinvoimaisina. Tarvittaessa on hyvä kiinnittää huomiota omaan painoon pysyäkseen normaalipainoisena.

Hidradenitis suppurativan (HS-taudin) oireet ovat yksilöllisiä. HS-tautia sairastavat henkilöt voivat harrastaa eri liikuntamuotoja vointinsa mukaan. Kysy neuvoa ihotautilääkäriltäsi, jos harrastamasi tai sinua kiinnostava liikuntamuoto mietityttää sinua.

Eroon ylipainosta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että HS-taudin ja ylipainon välillä on yhteys, ja sairauden vaikeusaste kasvaa ylipainon myötä. 1 Jos olet ylipainoinen, painon pudottaminen saattaa olla hyväksi terveydellesi ja lievittää HS-taudin oireita. 2

Liikunta on hyvä tapa pysyä normaalipainoisena ja hallita stressiä.

Eroon tupakasta

Lääketieteelliset tutkimustulokset ovat myös osoittaneet, että HS-taudin ja tupakoinnin välillä on yhteys. 1, 2. Joka tapauksessa tupakoinnin lopettaminen parantaa yleistä terveydentilaa. 1

 

VIITTEET:

  1. Kromann C, Deckers IE, Esmann S, et al. Risk factors, clinical course and long-term prognosis in hidradenitis suppurativa: a cross-sectional study. Br J Dermatol 2014;171:819–824.
  2. Alikhan A, Lynch PJ, Eisen DB. Hidradenitis suppurativa: a comprehensive review. J Am Acad Dermatol 2009;60:539–561