Liikunta HS:n kanssa (Idan blogi)

15.5.2020

 

Ida on nuori nainen, jolla on diagnosoitu HS-tauti. Tällä hetkellä Ida opiskelee. Hän on myös lauluntekijä ja hän on kirjoittanut lauluja HS-taudista, jotta tietoisuus sairaudesta lisääntyisi.

Hidradenitis suppurativa on sairaus, joka voi aiheuttaa rajoitteita liikkumiselle. Liikkuminen ei ole toki kaikille HS:aa sairastaville ongelma mutta monelle on.

Ida_HS-line-blogiin-6-2020-225x300

 

Minulla on ollut onni saada liikkua melko tavallisesti koko lapsuuden ja teini-iän, ainoastaan sisäreisissä olleet HS-patit aiheuttivat rajoitteita silloin. Olin normaalipainoinen ja liikuin säännöllisesti, söin terveellisesti ja olin normaali nuori. Minulle ilmestyi aknea selkään ja pakaroihin, kun olin yläasteikäinen, ja aloin hoitamaan sitä heti. Kun ensimmäiset HS-patit ilmestyivät, nämä olivat minun ja muidenkin mielestä vain tavallisia rasvapatteja.

Muistan ensimmäisen kerran, kun olin liikkumisen takia niin kipeä, että en pystynyt kunnolla toimimaan kokonaiseen viikkoon. Olin Englannissa kielimatkalla ja olin kävellyt hame päällä koko päivän. Illalla oli disko, ja muistan sen polttavan, repivän ja kovan kivun sisäreisissä. Muistan itkeneeni kivusta, ja muistan sen tunteen, kun kaverini eivät ymmärtäneet. Onnekseni olin juuri ostanut legginsit samana päivänä ihanasta muotikaupasta Torquayssa, ja ne vähensivät hiertymistä sen verran, että pystyin osallistumaan diskoon.

Tästä tapahtumasta on jo yli viisitoista vuotta aikaa, ja sen jälkeen minulla on aina ollut shortsit, legginsit tai sukkahousut hameen alla. Ainoastaan rannalla olen ilman shortseja ja silloin käytän kookosöljyä hiertymisten ehkäisemiseksi.

Oikeanlainen vaatetus helpottaa liikkumista

Olen huomannut, että meidän HS:aa sairastavien on erityisen tärkeää miettiä, miten liikkuessaan pukeutuu. Minulle paras vaatetus on väljää ja tehty liukuvasta materiaalista. Niissä ei mielellään saisi olla hankaavia saumoja, ja vaatteiden pitäisi peittää kaikki ne paikat, joissa HS minulla esiintyy. Urheilurintaliivien pitää olla oikean kokoiset, pehmeästä materiaalista tehdyt sekä mielellään kaarituettomat. Toinen hyvä vaihtoehto on rintoja tukeva urheilutoppi.  Pahinta on kuitenkin,  jos HS-taudin takia tulehtuneet ihoalueet hiertyvät.  Pukeutuminen ei ole tärkeää ainoastaan urheilussa vaan ihan arkiliikunnassakin: kaikki liikkuminen voi aiheuttaa kipua. Sen takia on tärkeää löytää meille sopivimmat vaatteet, jotka voivat suojata kivulta.

Minkälaista liikuntaa HS:n kanssa voi harrastaa?

Minun mielestäni voi harrastaa ihan mitä vaan liikuntaa, ainoastaan mahdollinen kipu on kynnyksenä. Olen itse harrastanut paljon tanssia ja itsepuolustusta.

HS-patit voivat ilmestyä ihan milloin vaan, mikä tekee liikkumisesta haasteellisempaa, silti käveleminen on melkein joka päivä mahdollista. Niitä päiviä tulee, jolloin liikkuminen ei ole mahdollista. Sekin pitäisi hyväksyä: aina ei pysty liikkumaan tämän sairauden kanssa.

Tärkeintä on ehkä muistaa, että vaikka niitä huonoja päiviä ja viikkoja tulee, joiden aikana ei liikuntaa pysty harrastamaan, on liikkuminen silti todella tärkeää, varsinkin mielenterveydelle ja arjessa jaksamiselle. Yritän ajatella liikkumista etuna silloin, kun sitä pystyn tekemään.