Hoitovaihtoehdot

Elämänlaadun paraneminen on keskeinen hoidon tavoite.

Itsehoito

Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat sekä vaatetus, joka ei hiosta tai hankaa. Tupakoinnin lopettaminen. HS-taudin ja tupakoinnin välillä on yhteys.1 Jos olet ylipainoinen, painon pudottaminen on hyväksi terveydellesi ja se saattaa lievittää HS-taudin oireita.1 Liikunta on hyvä tapa pysyä normaalipainoisena ja hallita stressiä.

Kivunhoito

Kivunhoidon tarve vaihtelee sairauden eri vaiheissa. Tarvittaessa kipua hoidetaan kroonisen kivun eri lääkityksillä.2 Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisuuksista. 

Paikallishoito

Antiseptiset tai antibakteeriset liuokset.1 Haavasidoksista voi olla hyötyä oireiden hallinnassa.

Lääkehoito1

Systeemisellä hoidolla, mukaanlukien antibioottihoidot, on tulehdusta hillitsevä vaikutus. Biologiset lääkkeet hillitsevät tulehdusta edistäviä välittäjäaineita.3

Kirurginen hoito1

Akuutin paiseen aiheuttamaa kipua voidaan hoitaa avaamalla paise (insisio). Tulehtunut ihoalue voidaan myös poistaa leikkauksella.

 

VIITTEET:

1. Zouboulis CC, Desai N, Emtestam L et al. European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015;29:619-644.

2. Hannuksela-Svahn Anna; Hikirauhastulehdus (hidradenitis suppurativa) 2014, Lääkärikirja Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00702. Luettu 7.12.2018

3.Pasternack R, Tasanen K. Hidradenitis suppurativa. Duodecim 2018;134:255–62