Mistä HS-tauti johtuu?

Hidradenitis suppurativan (HS-taudin) tarkkaa syytä ei tunneta, mutta tutkimusten perusteella sairauden perimmäisenä syynä ovat karvatuppien tietyt poikkeavuudet. 1, 2

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella on esitetty, että HS-tautiin liittyvät tulehtuneet alueet (leesiot) johtuvat yleensä karvatuppien tukkeutumisesta ja mm. kainaloiden ja nivusten alueella sijaitsevien suurten (apokriinisten) hikirauhasten tulehduksesta. 3, 4 Karvatuppien tukkeutuminen voi aiheuttaa leesiokohdan turvotusta ja puhkeamisen tai aiheuttaa absesseja ja vaikean tulehduksen. 5

Taudin aiheuttajasta ei ole varmuutta. Tutkimusten mukaan hidradenitis suppurativa ei ole tarttuva eikä infektion aiheuttama. HS-tauti ei liity myöskään huonoon hygieniaan, joka on yleinen väärinkäsitys sen aiheuttajasta. 2, 5

Seuraavat tekijät saattavat liittyä HS-tautiin: 2, 3, 4, 5

Ikä

Ikä

 • HS-tauti puhkeaa yleensä nuorilla aikuisilla noin 20 vuoden iässä. Se voi kuitenkin puhjeta missä iässä tahansa.
 • Esiintyvyys vähenee yleensä 50–55 ikävuoden jälkeen.
Sukupuoli

Sukupuoli

 • Naiset sairastuvat hidradenitis suppurativaan todennäköisemmin kuin miehet
Perinnöllisyys

Perinnöllisyys

 • Tutkimukset osoittavat, että hidradenitis suppurativaa saattaa esiintyä suvuittain.
 • Noin kolmanneksella HS-tautia sairastavista tautia esiintyy suvussa.
Hormonit

Hormonit

 • HS-taudin ja sukupuolihormonien välillä on esitetty olevan yhteys, sillä taudin esiintyvyys on suurimmillaan lisääntymisikäisillä. Suorasta yhteydestä ei ole kuitenkaan näyttöä.

Lääketieteelliset tutkimustulokset ovat myös osoittaneet, että HS-taudin ja tupakoinnin sekä ylipainon välillä on yhteys. 2, 3 Monet tutkijat ovat kuitenkin vielä epävarmoja HS-taudin ja lihavuuden välisestä syy-yhteydestä.

Riskitekijöistä tupakointi, ylipaino, hormonaaliset muutokset ja liikahikoilu saattavat pahentaa oireita. 2, 3, 4, 6

 

VIITTEET:

 1. Danby FW, Jemec GB, Marsch WCh, von Laffert M. Preliminary findings suggest hidradenitis suppurativa may be due to defective follicular support. Br J Dermatol 2013;168:1034–1039.
 2. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. In: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. p947–959.
 3. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.
 4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
 5. The British Association of Dermatologists. Hidradenitis Suppurativa. Available at: http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/hidradenitis-suppurativa. Accessed August 2013.
 6. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Available at: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Accessed August 2013.

FI-HUM-200040/12.2020